Do It Yourself: wenskaarten!

Wenskaarten zijn een prachtige manier om een persoonlijke noot toe te voegen aan een felicitatie of beterschapwens. In plaats van een kaart in de winkel te kopen, kun je je creativiteit de vrije loop laten en je eigen unieke DIY wenskaarten maken. In deze blog vind je inspiratie en tips voor het maken van wenskaarten voor elke gelegenheid, met materialen die je wellicht al in huis hebt.

Waarom DIY wenskaarten?

Wenskaarten zijn al lang een populaire manier om je felicitaties of beterschapswensen over te brengen. Maar waarom zou je niet een stap verder gaan en je eigen DIY wenskaarten maken? Het zelf maken van wenskaarten biedt een scala aan voordelen die de moeite waard zijn om te verkennen.

Persoonlijk: Een zelfgemaakte kaart toont vaak meer aandacht en waardering dan een gekochte kaart. Door je eigen creativiteit en stijl in je kaarten te verwerken, geef je een persoonlijke touch die de ontvanger zeker zal waarderen.

Uniek: Met DIY wenskaarten kun je je creativiteit de vrije loop laten en kaarten maken die echt uniek zijn. In plaats van te kiezen uit de standaard selectie in de winkel, kun je iets maken dat speciaal is afgestemd op de persoon en de gelegenheid.

Leuk om te doen: Knutselen met papier, lint en andere materialen is niet alleen ontspannend, maar ook gewoon leuk! Het maken van wenskaarten kan een creatieve uitlaatklep zijn en een manier om wat quality time door te brengen, of je nu alleen bent of met vrienden en familie.

Inspiratie voor DIY wenskaarten per gelegenheid

Verjaardag

Of het nu gaat om een familielid, vriend of collega, een zelfgemaakte verjaardagskaart kan een extra speciaal tintje toevoegen aan de viering. Overweeg deze ideeën:

 • Thema kaarten: Maak een kaart met een thema dat past bij de interesses van de jarige. Als ze bijvoorbeeld dol zijn op sport, muziek of hobby’s, integreer dan elementen van die interesses in het ontwerp van de kaart.
 • Grappige kaarten: Voeg wat humor toe aan de kaart met een grappige quote of afbeelding. Een goed gevoel voor humor wordt altijd gewaardeerd, vooral op een verjaardag!
 • Nostalgische kaarten: Overweeg om een kaart te maken die teruggrijpt naar gedeelde herinneringen of speciale momenten uit het verleden. Dit kan een geweldige manier zijn om de band met de ontvanger te versterken.

 

Feestdagen

Voor speciale dagen zoals Valentijnsdag, Moederdag, Vaderdag, Pasen en Kerstmis, kun je je kaarten aanpassen aan de sfeer van de gelegenheid:

 • Valentijnsdag: Maak een romantische kaart met een liefdesboodschap en hartjes. Gebruik roze en rode kleuren om de romantische sfeer te versterken.
 • Moederdag: Laat je moeder zien hoeveel ze voor je betekent door een speciale kaart te maken met een lieve boodschap en misschien zelfs een handgeschreven briefje.
 • Pasen: Maak een vrolijke kaart met symbolen zoals paashazen, eieren en lentebloemen. Gebruik lichte pastelkleuren om de frisheid van het seizoen vast te leggen.
 • Kerstmis: Maak een feestelijke kaart met traditionele kerstsymbolen zoals kerstballen, sneeuwvlokken en glitters. Gebruik groen, rood en goud voor een klassieke kerstlook.

Andere gelegenheden

Naast verjaardagen en feestdagen zijn er tal van andere gelegenheden waarvoor je DIY wenskaarten kunt maken:

 • Beterschap: Stuur een opbeurende kaart naar iemand die ziek is om hen een glimlach te bezorgen en hen te laten weten dat je aan hen denkt.
 • Geboorte: Verwelkom een nieuw familielid met een schattige kaart die past bij het thema van de babykamer of het geslacht van de baby.
 • Huwelijk: Vier de liefde met een romantische kaart voor het bruidspaar, versierd met bloemen en hartjes.
 • Nieuwe baan: Feliciteer een vriend of familielid met een nieuwe baan door een kaart te maken met een bemoedigende boodschap en een vleugje humor.
 • Examen: Moedig iemand aan die een examen heeft gehaald met een kaart die hun prestaties viert en hen feliciteert met hun succes.

Tips voor het maken van unieke DIY wenskaarten

Materialen

Voor het maken van DIY wenskaarten heb je niet veel nodig, maar hier zijn enkele materialen die handig kunnen zijn:

 • Karton of papier: Kies stevig papier of karton als basis voor je kaarten. Restjes papier of oude kaarten kunnen ook worden hergebruikt.
 • Versiersels: Gebruik materialen zoals lint, knopen, stickers, glitters, washi tape, stempels en afbeeldingen uit tijdschriften om je kaarten te versieren.
 • Schrijfmateriaal: Gebruik pennen, stiften of markers om je boodschap te schrijven.

 

Ontwerp

Als het op ontwerp aankomt, zijn de mogelijkheden eindeloos. Hier zijn enkele tips om je op weg te helpen:

 

 • Begin met een eenvoudige basis: Kies een eenvoudige vorm voor je kaart, zoals een rechthoek of vierkant, en voeg later details toe.
 • Gebruik je fantasie: Wees creatief met de materialen die je hebt en probeer nieuwe technieken uit. Er zijn geen regels als het om DIY kaarten gaat!
 • Maak het persoonlijk: Voeg een persoonlijke touch toe aan je kaart door een handgeschreven bericht toe te voegen.

Technieken

Experimenteer met verschillende technieken om je kaarten een unieke uitstraling te geven:

 

 • Stempelen: Gebruik stempels om afbeeldingen of tekst op je kaarten te drukken.
 • Embossing: Voeg reliëf toe aan je kaarten met behulp van embossingpoeder en een heat gun.
 • Waterverf: Gebruik waterverf om prachtige aquarel achtergronden te creëren.
 • Quilling: Maak kleine papieren rolletjes om je kaarten te versieren.
 • Origami: Vouw papieren figuren om je kaarten een unieke 3D-look te geven.

Do It Yourself!

DIY wenskaarten bieden een leuke en creatieve manier om je felicitaties of beterschapwensen over te brengen. Met een beetje inspiratie, de juiste materialen en wat technische knowhow, kun je prachtige en unieke kaarten maken die zeker gewaardeerd zullen worden door de ontvanger. Dus waar wacht je nog op? Laat je creativiteit de vrije loop en maak een kaart die echt vanuit het hart komt!