Hoe maak je de gastenlijst voor je bruiloft?

De gastenlijst voor je bruiloft kan nogal een hersenkraker zijn. Wie nodig je wel uit, wie nodig je niet uit? Wil je dat er kinderen bij zijn of niet? Misschien zijn er wel vervelende situaties in jullie familie die het keuzeproces moeilijk maken. Het is natuurlijk jullie dag en daar hoort ook een goede gastenlijst bij! Daarom hebben we hieronder 5 handige tips gezet die het kiezen van je gasten een stuk makkelijk maken!

Tip 1: begin met een lijst van mensen die jullie sowieso willen uitnodigen

Het is natuurlijk het belangrijkst dat je iedereen die jullie er écht bij willen hebben, er is. Het klinkt misschien logisch, maar begin daarom met een lijst mensen die jullie sowieso wilt uitnodigen. Een voordeel hiervan is ook dat ze tijdig uitgenodigd kunnen worden, waardoor de kans dat ze niet kunnen een stuk kleiner wordt!

Tip 2: maak een lijst met twijfelgevallen

Er kunnen natuurlijk ook mensen zijn over wie jullie twijfelen of jullie ze wel willen uitnodigen. Dat kan bijvoorbeeld omdat er wat onenigheden zijn tussen bepaalde familieleden of vrienden. Soms kan het ook lastig zijn om iemand uit te nodigen zonder dat je die ander die je er eigenlijk niet bij wilt hebben, ook uitnodigt. Maak daarom een lijst met twijfelgevallen; bekijk deze lijst goed en maak overwogen beslissingen.

Tip 3: bedenk wie jullie niet willen uitnodigen

Een lijst maken met mensen die jullie er liever niet bij willen hebben, kan ook handig zijn. Dit klinkt misschien gek, maar dit zorgt voor ruimte in het hoofd en maakt dat je je hier niet meer druk om hoeft te maken. Soms zijn er mensen die je zelf eigenlijk niet wilt uitnodigen, maar van wie bijvoorbeeld je ouders verwachten dat je ze wél uitnodigt. Door een knoop door te hakken en een lijst te maken van niet-genodigden, creëer je rust voor jezelf.

Tip 4: maak een onderscheid tussen daggasten, avondgasten en receptiegasten

Een onderscheid maken tussen het verschillende soort gasten kan ook erg helpen een beter overzicht over jullie gastenlijst te krijgen. Bedenk welke gasten het best bij welk dagdeel passen en wie jullie waarbij willen hebben. Zo kun je op een slimme manier veel mensen tevredenstellen, door ze in ieder geval voor een bepaald onderdeel van de bruiloft uit te nodigen.

Tip 5: overleg met een derde

Mocht je er echt niet uitkomen, helpt het altijd om jullie overwegingen te bespreken met een naaste die er vanuit een derde perspectief naar kan kijken. Door er even over te praten kom je vaak al heel snel tot de juiste oplossing!

De gastenlijst voor je bruiloft; beginnen maar!

Natuurlijk kan het soms moeilijk zijn om de knoop door te hakken als het aankomt op het maken van de gastenlijst voor jullie bruiloft, maar het komt altijd goed! Bedenk goed dat er geen ‘verkeerde keuze’ bestaat; waar jullie je goed bij voelen is hetgeen wat telt. Bedenk een mooie manier waarop je de gasten op jullie gastenlijst wilt uitnodigen en op naar deze speciale dag!